thema-avond

HDP x WHN: Oorlogstoerisme

23 april 2018

20:00–ca. 21:45

053 rc20080501 auschwitz 0501 06 ww2t 16bit

Huis De Pinto organiseert in samenwerking met What Is Happening Now en de Amsterdamse alumnivereniging Holocaust en Genocidestudies een thema-avond over ‘Oorlogstoerisme’.

Tijdens deze avond zullen What Is Happening Now-leden Marieke Zoodsma en Laurien Vastenhout in gesprek gaan met fotograaf Roger Cremers en dr. Ido Abram. Tijdens en na het gesprek is er uiteraard ook ruimte voor vragen en discussie.


In Cremers’ fotoserie World War II Today staat de naoorlogse herinneringscultuur centraal en de manier waarop deze wel of niet schuurt met het hedendaags toerisme.
Abram, emeritus-hoogleraar holocausteducatie, is directeur van de Stichting Leren met als persoonlijke focus het onderwerp ‘Opvoeden na Auschwitz’.

Het aantal toeristen dat beladen plekken als Auschwitz en het Anne Frankhuis bezoeken, is de laatste jaren enorm toegenomen. De manier waarop mensen met deze plekken omgaan, verandert. Objecten worden gestolen en mensen nemen selfies op plekken waar dit ongepast lijkt. In hoeverre is dit ongewenst of zelfs schadelijk? En wie bepaalt wat de juiste manier is om je op dergelijke plekken te gedragen en te herdenken? Hoe zorg je ervoor dat deze plekken geen prooi voor reisorganisaties en massatoerisme worden? Is het beleven van de geschiedenis wel zo gepast op een dergelijke locatie? Vragen zoals deze willen we aan bod laten komen tijdens deze avond.

zaal open 19:30 | aanvang 20:00
toegang gratis | reserveren via contact@huisdepinto.nl